El mercat
El català és una llengua de dimensions mitjanes, i amb un important potencial econòmic. Té un pes econòmic dins el context europeu més important sovint del que ens imaginem. Quan parlem d’actuar en català com a empresaris, cal fer-ho pensant que s’actua en un àmbit econòmic semblant al finès, al suec, al danès, al lituà, al noruec, al grec, a l’eslovac, al txec i a l’eslovè, entre altres.
La majoria de parlants d’aquestes llengües tenen, com els catalans i catalanes, coneixement d’una segona llengua o més, i no per això deixen de disposar de tota la informació comercial i de serveis en les llengües pròpies. La llengua catalana, per vitalitat social, cultural i literària, prestigi històric, demografia, presència als mitjans de comunicació i a l’administració, pot comparar-se amb totes aquestes altres llengües. Per això grans multinacionals ja estan incorporant el català de forma normal en productes i serveis competitius i de gran expansió comercial.
Dades poblacionals del català
- 13a llengua europea més parlada a la UE
El nombre absolut de parlants és més alt, per exemple, que el del danès, el finès, el croat, el búlgar o l’eslovac. - 63a llengua en número de parlants arreu del món
Actualment, al món s’hi parlen, aproximadament, unes 6.000 llengües, segons les dades de Global Language Network. - 9a llengua de la UE amb més població allà on és oficial
Per sobre, doncs, de llengües com el portuguès i el grec i just després del romanès. - Parlada en 4 estats europeus com a llengua pròpia
Poques llengües europees són pròpies de 4 estats. Aquest és el cas del català a Espanya, França, Andorra i Itàlia. - 10 milions de parlants
A partir de les darreres enquestes de referència a cada territori i les dels censos oficials d’habitants s’estima que uns 10 milions de persones parlen català. - 13 milions de persones que l’entenen
A partir de les darreres enquestes de referència a cada territori i les dels censos oficials d’habitants, s’estima que uns 13 milions de persones són capaces d’entendre el català. - El 94,4% de la població de Catalunya l’entén i el 81,2% el parla
Segons la darrera Enquesta d’usos lingüístics de la població del 2018, un 94,4% l’entén i un 81,2% el parla.
Dades econòmiques relacionades amb l’ús del català
- Al voltant de 4 milions de clients catalans l’utilitzen al petit comerç i a les grans superfícies. Segons la darrera Enquesta d’usos lingüístics de la població del 2018, 4.056.500 catalans utilitzen el català al petit comerç (són el 66,1% dels consumidors). Gairebé tots (3.833.100) també l’utilitzen a les grans superfícies.
- Més del 60% dels clients catalans l’utilitzen amb els tractes al petit comerç i les grans superfícies. El 66,1 % utilitzen el català en el petit comerç i el 63,5 % ho fa en les grans superfícies. Font: Enquesta d’usos lingüístics de la població (2018) de la Generalitat de Catalunya.
- Més del 60% dels clients catalans utilitzen el català en els tractes amb les entitats financeres. Font: Enquesta d’usos lingüístics del 2018 de la Generalitat de Catalunya.
- El català és la 23a llengua més traduïda del món, i supera les llengües amb un nombre de parlants similar, com el búlgar, el romanès, el lituà o l’eslovè. Font: Índex Translationum de la UNESCO del 2020.
- Són 133 les universitats d’arreu del món, segons l’Institut Ramon Llull, on es promouen els estudis de llengua i cultura catalanes.
- Més de dos terços de la població de Catalunya li agrada trobar el català en l’etiquetatge de les seves marques preferides. Font: enquesta dins el Programa “Emmarca’t” de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, 2016.
- 40è. Lloc que ocupa la llengua catalana en la posició mundial en nombre absolut de webs segons w3techs.com 2020.
- 3 dels 10 webs més visitats del món ja tenen versió en català. Segons les darreres dades d’Alexa de 2019, 3 dels 10 webs més visitats al món tenen versió en català. Són Google, YouTube i Facebook. Dels que no tenen versió en català, sis només la tenen en xinès (Baidu, QQ.com, taobao.com, so.com, tmall.com, i Sohu.com) i una, 360.cn, a part de tenir la versió original en xinès, també té versió en anglès. A l’Estat espanyol són 8 dels 10 webs més visitats els que tenen versió en català: Google.com, Google.es, YouTube, Facebook, Live, Wikipedia, Elpais.com i blogspot.com.
- Els gairebé 670.000 articles situen la Viquipèdia en català com a 20a versió. A data de 14 de gener de 2021, el català té 668.960 articles a Viquipèdia. Això la situa com la 20a versió segons nombre d’articles, per sobre, per exemple, del noruec, del serbocroat, de l’hongarès o del txec. La versió en català va ser la segona llengua a aparèixer a Viquipèdia després de l’anglès.
- 9a posició en número d’usuaris de twitter a la UE, i 17a en número d’usuaris a nivell mundial. Pel que fa al número absolut de piulades a l’Unió Europea, el català ocupa la 10a posició i la 19a en número de piulades a nivell mundial, segons les dades de Global Language Network.
*Bona part d’aquestes informacions sobre l’ús del català en els sectors empresarials s’han tret a partir d’estudis de la Plataforma per la Llengua.
Domini lingüístic del català
