Tot i que encara ens manquen alguns estudis aprofundits que explicitin que apostar pel català en el món de l’empresa és negoci, a més de respectar el consumidor i la llei, el que és un fet és que cada cop més empreses introdueixen la llengua catalana en els seus productes perquè saben que hi ha un mercat real darrere. I ja és habitual que empreses multinacionals, mitjanes i petites usin el català amb normalitat.
És una realitat, per exemple, que quan una editorial publica un mateix llibre o còmic en català i castellà i els ven per a Catalunya, la suma dels exemplars venuts en les dues llengües és força superior si aquell llibre o còmic només l’hagués publicat en castellà.
A Catalunya, i en menor mesura a les Illes Balears i al País Valencià, des de fa temps que hi ha una massa crítica de consumidors que busquen productes que incloguin almenys el català en les seves instruccions, en l’etiquetatge, en l’interfície d’usuari d’un producte electrònic, etc. i que, de no ser-hi, se sent exclòs com a consumidor. Aquest és un motiu que ha portat a tantes i tantes empreses a introduir el català en tot allò que interactua amb els consumidors (també la publicitat, el web i l’oferta de serveis en general) i també a fer del català una llengua útil i normal de treball dintre de la mateixa empresa o comerç.
El que cal que es pregunti avui una empresa que opera en l’àmbit lingüístic de parla catalana és per què encara no ha introduït la llengua catalana en els seus productes i en les actuacions de cara als consumidors. Si el català és un negoci per a moltes empreses, per què no ho ha de ser per la seva?
Uns quants exemples d’empreses de sectors diversos que aposten pel català*
- Les empreses catalanes com Educaweb, Factor Energia, Parlem telefonia, RACC i Som Energia, entre d’altres, atenen el consumidor i ofereixen els productes i serveis en català.
- Les empreses del sector informàtic, tecnològic o del motor com Apple, Epson, HP, Tesla i TomTom, entre d’altres, ja ofereixen aplicacions o manuals dels aparells en català.
- Les nou marques de mòbil més venudes a l’Estat espanyol ja ofereixen els aparells en llengua catalana: Samsung, Huawei, Apple, Xioami, Bq, LG, Sony, Motorola i ZTE.
- Les empreses del sector del tèxtil com Bóboli, Bobo choses, Canada House, Desigual, Inditex, Mango, Punto Blanco, Tendam i Tinny Cotons ja aposten pel català.
- Les empreses de begudes i alimentació com Ametller origen, Ato, Birba, Bonpreu, Cacaolat, Codorníu, Condis, Cooperativa Consum, Damm, El Castillo, Eroski, Font d’Or, Freixenet, Juvé & Camps, La Fageda, La Selva, Letona, Moritz, Raimat, San Miguel, Soley, Sumarroca, Torras, Trias, Veri, Vichy Catalan, entre d’altres, etiqueten tots o alguns dels seus productes en llengua catalana.
- Més de 150 empreses de jocs i joguines com Abacus, Barcanova, Devir, Diset, Drim, Educa- Borras, JAC, Mattel, Nintendo, Panini i Vicens Vives, ofereixen molts o alguns dels productes en català.
*Bona part d’aquestes informacions sobre l’ús del català en els sectors empresarials s’han tret a partir d’estudis de la Plataforma per la Llengua.